Scriptschrijvers van films & series maken slim gebruik van archetypes. Want de aandacht van de kijker is - in deze tijden van gigantische aanbod - niet gegarandeerd. Merken zijn net mensen; als kijkers zichzelf of anderen herkennen in personages zijn ze sneller geneigd nóg een aflevering te kijken. Of voor het vervolg naar de bioscoop te gaan. Herkenbare personages maken films en series boeiend. Net zoals een herkenbare merkpersoonlijkheid boeit en voor herkenbaarheid zorgt.
Archetypen werden in de 19e eeuw als begrip geïntroduceerd door de Zwitserse psycholoog Carl Jung. Maar ze bestaan zelf al veel langer. Het zijn onbewuste, universele typetjes die een heel specifiek gevoel oproepen. Perfect om je merkpersoonlijkheid op te baseren, dus.
Bilbo Balings: de gewone man. Voor deze hobbit is normaal al gek genoeg. Rust, reinheid en regelmaat bepalen zijn dagen. Tot er een tovenaar en 13 dwergen aan zijn deur kloppen. Iedere kijker zal zich herkennen in zijn afwachtendheid, maar óók in Bilbo’s behoefte om het beste van elke situatie te maken. Dus als hij zich uiteindelijk toch in het avontuur stort, volg je hem tot aan de Eenzame Berg en weer terug.
Henry 'Indiana' Jones: de ontdekkingsreiziger. Geen uitdaging is hem te gek: of deze archeoloog de schat nou in de woestijn of in de jungle moet vinden. Zolang hij maar kan ontsnappen aan de dodelijke regelmaat van het lesgeven. Aan schatzoeken kleven tegenwoordig (gelukkig) ethische bezwaren, maar gaan waar weinig anderen je voorgingen? Dat blijft voor veel kijkers toch best een aantrekkelijk idee.
Dory: de onschuldige. Puurder dan deze Picasso-doktersvis vind je ze niet. Dory doet niemand ooit kwaad, al ontstaan door haar vergeetachtigheid soms wel lastige situaties. Die vergeetachtigheid is tegelijk ook haar grootste goed: Dory onthoudt bijna niets. En daarom is haar glas altijd halfvol. Aan zulk eeuwig optimisme laven kijkers zich maar al te graag.
Merkpersoonlijkheid is de set van menselijke eigenschappen en kenmerken die aan een merk worden toegeschreven en onderdeel zijn van je merkidentiteit. Het is de manier waarop je merk zich presenteert en communiceert met zijn doelgroep. Net zoals mensen unieke persoonlijkheden hebben, heeft elk merk zijn eigen karakter. Dit karakter maakt je merk herkenbaar en helpt je om een emotionele band op te bouwen met je beoogde doelgroep.
Consistentie is daarbij cruciaal; een sterke merkpersoonlijkheid zorgt dat je merk altijd op dezelfde manier overkomt. Of het nu gaat om een social media post, een reclamecampagne of een klantenservicegesprek.
Een merkbelofte is een krachtige uitspraak die duidelijk maakt wat het unieke voordeel is van elke interactie met of aankoop van jouw merk. Het is niet zomaar een slogan. Het is een belofte. Eentje die intern en extern richting geeft aan je merk. Een missie-statement daarentegen gaat om de reden waarom je merk bestaat en wat het wil bereiken voor de wereld en zijn doelgroepen.
Door een duidelijke merkbelofte en missie te formuleren, geef je je merk een menselijk gezicht en versterk je je merkidentiteit. Dit maakt je merk aantrekkelijk. En zorgt dat je consistent en betrouwbaar overkomt.